Ağızdan Uyurken Su Gelmesi Neden Olur? Tedavisi Var Mı?
Ağızdan uyurken su gelmesi, önem verilmesi gereken sağlık sorunlarından bir tanesi olup, bakteriyel fonksiyonlar ile alakalı olduğu belirtilmektedir. Özellikle uyurken ağızdan salya veya su gelme problemleri yaşayanlar, kalktıklarında yastık etrafında ıslaklık ve kötü koku sonrasında bunun nedenlerini araştırma gereği duymakta.
Ağızdan Neden Su Geliyor?
Ağızdan su geliyor hissi veya su ya da benzer bir sıvının kimi durumlarda ağza gelmesi farklı şekillerde yorumlanabilir. Bu durum, bazen bir hastalığın yansıması veya alarmı olarak yorumlanabilirken, bazı durumlarda ise geçici bir reflekstir. Örneğin çok fazla yemek yiyip yatınca ağza gelen ve tadı biraz acı olan sıvı, endişe edici bir durum değildir. Mesajı ise, “daha az yiyin ve yemekten sonra hemen yatmayın” şeklinde okunabilir. Şunu da belirtmekte fayda var: Mideden, yemek borusunu takiben ağza gelen sıvılarla, özellikle uykudayken ağızdan dışarı giden arasında fark vardır. Nedenleri de çözümleri de farklılık göstermektedir.
Uyurken ağızdan dışarı su akması, genellikle burun tıkanıklığının bir sonucudur. Burnunuz tıkalıyken ağızdan nefes alıp verdiğiniz için ağzınız sürekli açık kalır ve üretilen tükürük belli bir aşamadan sonra baş pozisyonunuza da bağlı olarak dışarı akar. Sırtüstü yatarken gözlenmeyen bu durum, birçok kez uyanıldığında fark edilir. Yanaklarda veya dudaklarda kurumuş tükürük hissi ya da yastıktaki nem sayesinde anlaşılır. Tükürük üretimini artıran nedenlerle de ağızdan su gelmesi şeklinde anılan bu durumla karşılaşılmaktadır.
Ağızdan Su Salya Gelmesinin Başlıca Nedenleri
Doktorların vatandaşlar ile paylaştıkları bilgilere göre ağızdan uyurken su gelmesinin nedenleri aşağıda sıralanmıştır. Bunlar;
- Ağzı açık uyumak
- Diş problemleri
- Alerji
- Yanlış uyku pozisyonları
- Reflü
- Diş çıkarma
- İlaçların yan etkisi
- Parkinson
- Sinir sistemi bozuklukları
- Ağız problemleri
- Kıl kurdu
Tükürük üretimini hızlandıran birden fazla neden vardır. Vücutta kıl kurdunun bulunması, diş çürüğü, diş çıkarma gibi durumlar en sık karşılaşılan nedenlerden üçüdür. Ayrıca diş iltihaplarının uykuda patlaması durumunda da, bazen iltihapların ağızdan dışarı aktığı görülmektedir. Yutkunmada zorluk yaşanması da ağızdan su gelmesine neden olabilmektedir. Boğazların şişmesi (bademcik iltihabı) özellikle ileri safhalarda yutkunmayı zorlaştırmaktadır. Bununla beraber parkinson hastaları da yutkunma zorluğu çekmektedir. Bu iki durumdaki hastaların uykuda ağızlarında biriken tükürüğün dışarı akması sıkça görülmektedir. Ağızdan su gelmesi olayını sıkça yaşayanların bir kısmı da uyku apnesi sorunuyla yaşayanlardır. Bu hastalık sadece horlamaya değil, ayrıca tükürük bezlerinin daha hızlı çalışmasına neden olmaktadır. Bu da uyku hâlinde ağızdan su akmasına yol açmaktadır.
Ağızdan Su Gelmesinin Tedavisi Var Mı?
Bireyler ağızdan su gelmesinin bitkisel tedavisi var mı şeklinde arayış içine girebilir. Genelde bildiğiniz gibi ilaç kullanmak yerine bitkisel ürünleri kullanarak da bu gibi sağlık sorunları ile hızlıca baş etmek mümkün. Yetişkinlerden uyurken ağızdan salya akması da fazla görülen sorunlar arasında. Bunların tedavisine bakmak istersek; evde bazı yöntemler deneyerek, kolayca karışımı yapabilirsiniz. Bunlar;
- 4 bardak su
- 1 fincan mercimek
- 1 çorba kaşığı sumak
Şeklinde sıralanabilir. Çaydanlığa bu malzemeleri bırakın ve kaynamasını bekleyin. Sonrasında ise bunun soğumasını bekleyip, süzgeç yardımı ile çay bardaklarına bırakıp içebilirsiniz.