B12 Hangi Besinlerde Bulunur? B12 Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Bazı besin maddeleri, vitaminler, minerallerin yokluğu vücutta pek hissedilmezken bazı vitamin, mineral ve besin maddeleri hayati organlarımızın çalışmasında büyük önem arz eder. Bunlardan biri de B12 vitaminidir. B12 vücudumuz için gerekli vitaminlerden bir tanesidir. Kırmızı kan hücrelerinin yapımında, sinir sisteminde ve DNA’mızda önemli rol oynar. Vücudumuzda üretilmeyen ve uzun süre depolanmayan suda çözülen bir vitamin olduğundan dolayı dışarıdan almamız gerekir.

B12 Vitamini Nelerde Bulunur ?

B12 vitamini vücudumuzda üretilmediği için bu vitamini dışarıdan hayvansal gıdalardan veya takviyelerden almak zorundayız. B12 vitamini hangi besinlerde bulunur sorusunun cevabı olarak bu vitamini hayvansal gıdalar olarak süt ürünleri, yumurtalar, balıklar gibi ürünlerden yararlanabiliriz.

Bu ürünleri tüketmiyorsanız, Vejeteryan bir beslenme biçimine sahipseniz B12 vitamini mutlaka takviye olarak alınması gereklidir. Sağlıklı bir beslenme programında bu vitamin rahatça günlük tüketilem besinlerden karşılanabilir.

B12 Vitamini Eksikliğinde Ne Olur ?

Vücudumuzdaki bu vitamin sinir sistemi ile doğrudan bağlantılı olduğu için B12 vitamini alımı olmadığında sinir kas sisteminde hasarlara yol açabilir.

B12 vitamini eksikliğinde; yorgunluk, düşük enerji, kaslarda ağrı, kansızlık, vücutta bazı yerlerde uyuşma ve karıncalaşma, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, ruh halinde değişiklikler, çoğunlukla sinirlilik, kalp çarpıntısı ve sayılması zor derecede olan birçok rahatsızlık bu önemli vitaminin eksikliğinde ortaya çıkabiliyor. Bu sorunların karşısında kesin olarak vitamin eksikliğinin tespiti için bir doktara başvurulabilir.

B12 Vitamini Nelerde Var ?

B12 vitamini nelerde var sorusunun cevabı hayvansal gıdalarda ve takviyelerde olarak belirtmiştik peki biraz daha açalım. Hayvansal gıdalarda karaciğerde, kuzu etinde, peynirde, yumurtada, balıkta, deniz ürünlerinde…

B12 Vitamini Takviyesi Alınmalı Mı ?

B12 vitamini takviyesi, B12 vitamini eksikliği riski olan kişilere önerilir. Bu kişiler yaşlılar, hamile veya emziren kadınlar, vegan ve vejeteryan beslenenler, bağırsak sorunları olan ve mide ameliyatı geçiren kişiler için önerilebilir. B12 vitamini kullanamayan insanlar için bu vitamin sentetik olarak üretilmiştir. Bu takviye vegan kişiler için pratik bir seçenektir.

B12 vitamini takviyeleri, birçok biçimde bulunabilir. B12 vitamini hapı yutabilir, çiğneyebilir, içebilir veya enjekte edebilir veya dilinizin altına yerleştirebilirsiniz. Çok gerekmedikçe sentetik almak yerine besinlerden doğrudan almak daha sağlıklıdır.

Kimlere B12 Testi Yapılması Gerekir?

Zayıflar, bypass ameliyatı geçirenler, yaşlılar, çocuklar, vejeteryanlar, veganlar, diyabetli insanlar mutlaka test yaptırması gereklidir. B12 eksikliği iştahsızlık yaptığından dolayı zayıflamaya neden olur ve zayıf, iştahsız insanlarda öncelikle B12 eksikliği olup olmadığı kontrol edilir.

Gastrik bypass ameliyatları sonrası uzun süreli vitamin ve mineral eksiklerine neden olabilir. Bunların başında B12, demir, kalsiyum ve folat (B-9 vitamini) eksikliği gelir. Bu ameliyattan sonra ömür boyu takviye vitaminler kullanmak gerekebilir.

Yaşlılarda organların iş görememesi durumu sık karşılaşılan bir durum olduğu için B12 emilimi de yaşlılarda düşüktür. Bu sebeple yaşlılarda B12 ölçümü büyük önem arz etmektedir. Çünkü B12 hayati organların çalışmasında büyük rol oynar.

Anneler, hamilelik sırasında hatalı bir şekilde beslenerek B12 eksikliği yaşanılırsa, bebeklere de yeterince bu vitamini geçiremez ve doğan bebeklerde yeterince B12 depolanamamış olur. Bu yüzden gerek hamilelikte, gerek emzirme çağında annelerin yeterince B12 vitaminine sahip olması çok önemlidir.

B12 vitamini daha çok hayvansal ürünlerde bulunmaktadır. Bu sebeple hayvansal ürünler tüketmeyen veganlar veya vejeteryanlarda B12 eksikliğine sık rastlanır. Bu nedenle veganların veya vejeteryanların vitamin takviyesi tüketmeleri gerekmektedir.

Diyabet hastalarında, metformin ile yüksek doz ve uzun süreli tedavi B12 eksikliği için büyük risk faktörüdür. Bu sebeple diyabet tedavisi gören hastaların B12 testi yaptırmaları önem arz etmektedir.

Hangi Besinlerde Ne Kadar B12 Vitamini Bulunur ?

Bir bardak (240 ml) soya sütü 2,6 mcg(1/1000 mg) B12 vitamini bulunur. Süt, B12 vitamininin harika bir kaynağıdır. Bir bardak tam veya tam yağlı yoğurt, RDI(Günlük Alınması Gereken Besin miktarı)’nın % 23’üne kadar verir ve bir dilim (28 gram) İsviçre peyniri % 16 içerir. İki büyük yumurta (100 gram), 1.3 mcg B12 vitamini içerir. Bu RDI’nin% 28’i.

B12 Vitamini takviyeleri, hayvansal ürünlerden kaçınan veya emilimini engelleyen kişiler için önerilmektedir. Farklı şekillerde bulunabilirler ve dozajlar 150-2000 mcg arasında değişmektedir.

B12 Dört Aşaması

B12 eksikliğinin dört aşaması vardır ve bu aşamaların ilerlemeden B12 eksikliği daha erken tespit edilirse, semptomların önlenmesi veya tersine çevrilmesi olasılığı daha yüksektir.

Aşama I ve II

Bir eksikliğin ilk iki aşamasında, B12 plazma ve hücre depolarınız tükenir ve holo-TC konsantrasyonu azalır. Holo-TC, B12 tükenmesinin ilk iki aşamasını değerlendirmek için mevcut tek işaretleyicidir. Aşama I veya II de, gözle görülür herhangi bir belirti yaşamazsınız.

Aşama III

B12 eksikliğinin bu evresi, kandaki yüksek homosistein ve idrar MMA konsantrasyonları ile özdeşleşmiştir. Serum homosistein ve serum / idrar MMA, Evre III eksikliğini farketmekte en iyi göstergedir. Bu aşamada, bazı insanlar yorgunluk veya beyin sisi gibi hafif semptomlar yaşar, ancak diğerleri herhangi bir belirti veya semptom fark etmeyebilir.

Aşama IV

Bir eksikliğin dördüncü aşamasındaysanız, anemi, yorgunluk ve beyin sisi gibi ciddi sorunlarla karşılaşırsınız. Serum B12 ve diğer evre IV eksiklikleri bu noktaya kadar düşmeyebilir. Bazı evre IV hastalar için bu vre o kadar şiddetlidir ki, çoğu Alzheimer veya Parkinson hastalığı olabileceğine inanmaktadır.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku