Dermatoloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Dermatoloji (Cildiye) Hakkında Merak Edilenler

Tıptaki bazı uzmanlık alanlarının birden fazla anıldığına denk gelmiş olabilirsiniz. Farklı şekillerde anılan bu anabilim veya bilim dalları, bazen karıştırılmalarına neden olabilmektedir. Bunlardan birisi de dermatolojidir. Dermatoloji yerine oldukça sık şekilde cildiye de kullanılmaktadır. Kısacası dermatoloji ile cildiye aynıdır.

Fransızca’dan dilimize giren dermatoloji, deri hastalıkları uzmanlığını ifade eden bilimdir.Arapça karşılığı ise cildiye olup anlamları aynıdır. Türkçe olarak “deri hastalıkları bilimi” şeklinde kimi zaman anılmaktadır.

Deri ve Deri Türevli Yapılardaki Sorunlar

Dermatolog (veya cildiyeci) doktorlar deri hastalıklarında uzmandır. Egzama, alerjik deri kızarması ve kaşıntısı gibi rahatsızlıklar, bazı tırnak rahatsızlıkları, saçlarda ve vücudun çeşitli bölgelerinde görülen mantarlar bu tıp alanı içerisinde araştırılmaktadır. Hatta sivilce ve akne gibi yağ ya da iltihap barındıran durumlar bile dermatologların uzmanlık alanına girmektedir.

Cilt kanserleriyle ilgilenen bilim dalı onkoloji olsa da, bazı durumlarda dermatologların görüşleri alınabilir ve onların tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Ayrıca sedef hastalığı, siğil, kıllanma, ben, saç dökülmesi ve uçuk gibi bakteri ya da virüse bağlı gelişen rahatsızlıklarda da dermatolojiden faydalanılır. Kısacası binlerce hastalık ve rahatsızlık doğrudan veya tali olarak dermatolojinin alanıdır ve dermatologlar tarafından tanısı konulup tedavisi yapılır.

Dermatolojinin İlgi Alanındaki Hastalıklar

Başvurulan hastanedeki teknik olanaklara, hastalığın tipi ve aşamasına ve dermatoloğun ilgi ve yeteneğine göre dermatolojide kullanılan tedavi yöntemleri çeşitlilik göstermektedir. Sistemik ilaçlardan yararlanılabileceği gibi bazı durumlarda cerrahi operasyonlar (ameliyat) gerekli görülebilir veya radyoterapi, fototerapi, lazer gibi diğer yöntemlere başvurulabilir. Birçok sağlık kuruluşunda dermatoloji bölümü olsa da, Türkiye genelindeki tüm şehir ve devlet hastanelerinde bulunmamaktadır. Aynı durum araştırma ve eğitim hastaneleri için de geçerlidir. Buna karşın üniversite hastanelerinin tümünde dermatoloji bölümü bulunmakta olup en az bir dermatolog görevlidir. Ayrıca özel hastanelerin bazılarında da bu bölüm vardır. Dahası, bazı özel hastaneler direkt bu alana yönelmiş olup isimlerinde de “deri, cilt, dermatoloji” gibi alanı çağrıştıran kelimeler bulunmaktadır.

*Atopik egzama

*Kontakt egzama

*Kurdeşen (ürtiker)

*Uçuk

*Yanıklar

*Siğil ve mantar enfeksiyonları

*Saçlı derideki kepeklenmeler

*Sivilceler

*Böcek sokmaları

*İlaçlara karşı oluşan reaksiyonlar

*Vitiligo

*Sedef hastalığı

*Zona

*Deri tümörleri ve kanserleri

*Behçet hastalığı

*Saç ve tırnak hastalıkları

*Kıl dönmeleri

*Aşırı kıllanma

*Nasır

*Frengi

*Bel soğukluğu

*Aşırı terleme

*Zor iyileşen yaralar

*Çiller ve doğum lekeleri

*Cilt lekeleri ve benler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku