Diş Apsesi Patlarsa Ne Olur? Neler Yapılmalı?

Dişin apse kapması önemli diş hastalıklarından bir tanesi olup, önem verilmediğinde veya dikkatli davranılmadığında apsenin patlaması görülebilir. Hatta bazı durumlarda diş apsesinin patlaması sonucu kan akışı veya iltihap akıntısı görülebilir.

Diş Apsesi Nedir?

Kısaca diş etinin iltihaplanması sonucu etin şişmesidir diyebiliriz. Dişin apse kapma nedenlerine bakıldığında ağız içinin temiz yani hijyenik olmaması, diş çürüklerinin alınmaması gibi nedenler olabilir. Diş etinde apse olup olmadığına diş etinin kızarması sonucu şişkinliğin bariz bir şekilde belirmesidir. Diş apsesi bir anda ortaya çıkmakla beraber aynada bir bakmışsınız dişin üzerinde nohut büyüklüğünde bir şişkinlik olacaktır. Diş apseleri tehlikelidir denilebilir, zira apse patladığında içindeki zararlı organizmalar vücut içine dağılır eğer ki, şahısın vücudu dirençsiz ise bu organizmalar giderek çoğalıyor ve insana sağlık açısından zarar verebiliyor. Diş apsesi patlarsa öldürür mü, sorusu sizleri korkutmamalı zira bu gibi durumlarında ölüm söz konusu olmayıp, sadece ciddi yaklaşılması gerekmektedir.

Diş sağlığı hemen herkes tarafından dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biridir. Bunlardan biri de diş apsesi patlaması veya yırtılmasıdır. Ağız içinde oluşan genelde şişkin gözüken ve içinde iltihap bulunan bir tür diş vakasıdır apse. Apselerin şişkin görünmesi dişinizin mikrop kapması anlamına gelmektedir. Tedavi olarak ise yapmanız gereken ilk şey diş doktorunuza gitmek ve antibiyotik yazılmasını sağlamaktır.

Diş Apsesi Patlaması

Genelde patlama veya yırtılma sonrasında ağız içinde ekşimsi bir tat oluşur, ren tonu krem renklidir. Kan ile karışık halde görülebilir. Bu durumda yayılan yerlerde iltihaba maruz kaldığı için, oralarda da şişkinlik görülebilir. Sadece tek dişiniz artık ağrımaz tüm dişlere yayılabilir. Bu yüzden hızlıca dişlerinizi su ile yıkamanız önerilir.

Diş apse oluşumu genelde çürük dişlerin görülmesi sonrasında oluşmaktadır. Sonraları diş apsesi dişin kenarında şişkinlik görülmesi ve ağrı hissinin ortaya çıkması ile hissedilmektedir. Bu gibi sorunlarda kesin çözüm antibiyotik tedavisidir. Günde alacağınız 2 adet antibiyotik hap ile kısa sürede ağrı ve şişkinlik inecektir.

Apse patlaması gibi sorunlarda dişlerin temizlenmesi için diş fırçaları ile ağzınızı yıkamanız önerilir. Ancak apsenin olduğu kesime dokunmadan yıkamak gerekiyor. İltihap ve mikropların oluşması sonrasında ortaya çıkan apseler, dişlerin etrafında şişkinlik ve beyaz renkli olarak görülmektedir. Apse tutan dişler çekilmez. Çekilmesi halinde kötü sonuçlar çıkacaktır. (Hiçbir diş doktoru apseli dişi çekmez dikkat !) İlk etapta antibiyotik tedavisi uygulanır, sonrasında 1 hafta içinde şişkinlik dinince dişe müdahale edilir.

Diş Apse Belirtileri Neler?

Öncelikle bilmeniz gereken apselerin çoğu diş çürümesinden dolayı oluşmaktadır. Diş eti çevresinde oluşan şişkinlik en önemli belirtisi arasındadır. Dişin yanında iltihaplanma görülmesi genelde renk tonları beyazdır.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku