Dolorex Neye İyi Gelir? Dolorex Ağrı Kesici Yan Etkileri?
En etkili ağrı kesiciler araştırıldığı zaman karşımıza çıkanlardan bir tanesi de Dolorex’tir. Peki, dolorex nedir, nasıl bir ağrı kesicidir, genellikle ne zaman verilmektedir ? Dolorex 50 mg Kaplı Tablet fiyatı 2021 yılında ne kadar oldu? Tüm detaylar sitemizde sizler ile paylaşılmakta.
Dolorex Nedir ?
Yuvarlak şekle sahip olan, kırmızı renkli draje şeklinde ilaç çeşididir. Genellikle kas gevşetici etkiye sahip olan bu ilaç çeşidi burkulmalarda ve kırılmalarda da rahatlatıcı etkiye sahiptir. Genellikle ameliyatlar sonrasında doktor tarafından yazılan standart ilaçtır. Operasyon sonrası şişlik ve ağrılara iyi gelmektedir. Kadınlar tarafından genellikle adet döngüsünde kullanılmaktadır. Hatta ilacın tek görevi buymuş izlenimi bile oluşturulmuştur.
Adet sırasından rahim içi kas kasılmalarını önleyerek rahatlatıcı etki oluşturmaktadır. Diğer ağrı kesicilerden farklı olarak da adet kanamasını durdurucu etki etmez. Bu sebeple ağrılı adet kanaması geçirmekte olan hastalara doktor tarafından genellikle dolorex ya da muadili olan arveles gibi ilaçlar önerilmektedir. Ayrıca romatizma hastalıkları ve romatizmadan kaynaklanan iltihaplanmalarda etki göstermektedir. Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarda kullanılmakla birlikte, sinüzit ve migren ağrılarında da kullanılan bir tür ağrı kesicidir. Doktorunuz tarafından herhangi bir hastalığın tedavisi sırasında kullanılabilecek dolorex, tüm eczanelerde reçete ile birlikte satılmaktadır.
Dolorex Ağrı Kesici Nasıl Kullanılır ?
Tedaviye yeni başlayan hastaların günlük olarak kullanmaları gereken miktar genellikle 2 ya da 3 dozdur. Yani bir hasta günde en fazla 150 mg kullanmalıdır. Bunu da doktorun önerisi ile tedavi sürecine uygun olarak yapmalıdır. Tedavinin gidişatına göre dozunu artırmak ya da azaltmak gerekebilir. Doz aşımında muhakkak doktorunuza başvurunuz. Bu noktada dolorex ağrı kesici bir takım olumsuz etkiler göstermesin diye doz aşımı konusunda dikkatli olunmalıdır. Adet döngüsünde kullanan hastaların adetin ilk günleri 1 veya 2 doz ile başlaması önerilmektedir. Yeterli olmadığı taktirde 2 ya da 3 doz olarak ayarlanabilir.
Diğer hastalıklarda doktor kontrolünde ve bir takım testlerden geçerek kullanılması önerilmektedir. Buna binaen doktorun tavsiye etmiş olduğu doz ve kullanım şekline özen gösterilmelidir. Ağız yolu ile su ya da başka bir içecek yardımıyla alınan bir ilaçtır. Bölme ya da çiğneme önerilmemektedir. Bu ilaç 14 yaşın altındaki hastalarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Ancak 14 yaş ve üstü hastalarda 75 mg ya da çok elzem durumlarda 100 mg alınabilir. 18 yaşın altındaki migren hastalarına ise dolorex yan etkileri sebebiyle önerilmez. Doktorunuza başvurduğunuz takdirde 14 yaş altı çocuklarda ve 18 yaş altı migren hastalarında farklı formatlarını önerebilmektedir. Eczaneden almış olduğunuz ilacın dolorex prospektüsü detaylarını okuyarak kullanmak en faydalı kullanım şekli olacaktır.
Dolorex Yan Etkileri Nelerdir ?
Dolorex gibi diğer ilaçlar da birtakım durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu noktada dolorex yan etkileri hakkında fikir sahibi olmakta fayda var. Aşağıda bulunan yan etkilerden bir ve ya birkaçı görüldüğü takdirde acilen doktorunuza başvurunuz:
- Herhangi bir alerjik reaksiyon, yüzde, ellerde şişlik ya da morluk
- Daha önce görülmemiş olan kanama ya da vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen morarma
- İdrar yolları ile ilgili birtakım problemler( kanlı idrar, idrarda azalma, idrarda eksik protein)
- Ani olarak meydana gelen felç, baş ağrısı, hareket edememe, boyun sertliği gibi şikayetler
- Kanlı kusma, şiddetli karın ağrısı
- Kas kasılması
- Cilt ya da gözlerde sararma
- Ciltte, dudaklarda ve ağızda, dilde, boğazda pul pul döküntüler
- Ateşin beklenmedik bir anda yükselmesi ve boğazda ağrı
Yukarıdaki belirtiler oldukça ciddi belirtiler olup, görülmesi ciddi rahatsızlıklara işaret etmektedir. Ancak baş dönmesi, uyku hali, bulantı,şişlik ve ödem, hafıza bozukluğu, kaygı, endişe, titreme, duyularda bozukluk, ağız yaraları gibi durumlar görüldüğü taktirde doktorunuza başvurmakta fayda var. Ayrıca ishal, kabızlık, hazımsızlık,karın ağrısı, iştah kaybı,alınganlık, tat alma duyusunda değişikli gibi etkilerin görülmesi halinde geçici olsa da doktorunuza söyleyiniz.
Hamilelik ve Emzirme Sırasında Dolorex Kullanımı
Diğer iltihap sökücü ilaçlarda olduğu gibi Dolorex de bebeğe zarar verme riski taşıyan ilaçlardan biridir. Çok zorunlu kalmadıkça hamilelik sırasında kullanılması önerilmez. (Hamilelik döneminde genellikle ağrı kesici olarak Parol önerilir.) Doktorunuza başvurmadan ilacı almayınız ve doktorunuza hamile ya da emziren anne olduğunuzu mutlaka belirtiniz. Doktorunuz özellikle zorunlu olsa dahil gebeliğin ilk ve son 3 ayında bu ilacı vermez. Mecburi durumlarda doktorunuz dozunu ayarlamak durumundadır. Doktorunuz kullanmanıza izin verse dahil ki bu mecburi durumlar için geçerlidir, dozunu yalnızca doktorunuza göre ayarlamalısınız. Doktorunuzun önerileri dışında doz ayarlaması yapmayınız. Hamilelik sırasında Dolorex kullandıysanız hamileliğinizi öğrendikten sonra muhakkak doktorunuzu bilgilendiriniz.
Dolorex Fiyat Bilgileri ve Muadili İlaçlar
Diğer ilaçlarda olduğu gibi Dolorex de birtakım muadili olan ilaçlardan biridir. İlacın kendisi bulunmadığı taktirde ya da doktorun farklı önerisine göre muadili kullanılabilmektedir. Clofast, codafen, deflamet, diclofix, diclomec dolorexin muadili olan ilaçlardan bazılarıdır. Burada dolorex fiyatı hakkında bilgi almak gerekirse muadili olan ilaçlarla birlikte değerlendirmek gerekmektedir. Aynı etkiyi gösteren ilaçlar ile birlikte 7 TL’den başlayarak 30 TL’ye kadar değişiklik göstermektedir. İlacın dozu ve miktarı da fiyatındaki değişiklikte büyük etkiye sahiptir.
Dolorex’in güncel fiyatı ise: 11 TL’ dir