Ellerde Karıncalanma ve Uyuşma Neyin Belirtisi?

Ellerde karıncalanma ve uyuşma, önem verilmesi gereken sağlık sorunlarından bir tanesi olsa da, asıl önemli olan bunun neden oluştuğudur. Tıpta parestezi olarak adlandırılan bu sağlık sorunu, el ve avuç içinde karıncalanma dediğimiz uyuşma hatta yanma hissi doğurmaktadır. Ellerde karıncalanma hissi genelde aşırı parmakların çalışması nedeni ile doğru orantılıdır. Genelde pc karşısında sürekli yazı yazan veya kalem tutarak bir makale yazan ile kıyaslanabilir. Bu nedenle bir çok vatandaş, ellerde karıncalanma nedir, neden oluşur tarzında sorular yöneltmekte. Söz konusu ellerde karıncalanma ve yanma hissi tedavi edilmekle beraber kısa süreli tedavinin ardından eski formu yakalamak mümkün.

Ellerde Karıncalanma Neden Olur?

Kollarda ve ellerde karıncalanma hissi neden olur sorusu çok merak edilen bir sorudur. Orta ve ileri yaşlarda ellerde ve kollarda oluşan karıncalanma ve uyuşmanın bazı tıbbi nedenleri var. Bu makalede ellerimizde ve kollarımızda karıncalanma ya da uyuşukluk durumunun bazı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmasıyla bilinen anormal cilt uyuşukluğu olarak adlandırılan parestezi incelenecektir.

Geceleri Ellerde ve Kollarda Uyuşma

Özellikle gece ortaya çıkan el ve kollardaki karıncalanma nedenleri endişe verici tıbbi rahatsızlıklardan kaynaklanabileceği gibi, kas sinir sıkışmaları nedeni ile de gerçekleşebilir. Geçici uyuşukluk ve karıncalanma genellikle endişelenmememiz gereken bir nedene bağlı olabilir. Ancak ara sıra kollarda iğne batıyormuş gibi bir his yaşamak doktora danışmayı gerektirebilir, vücudun herhangi bir kısmında ortaya çıkan bu karıncalanma bir kalp hastalığına işaret ediyor olabilir.

Geceleri uyurken sol kolunuzun ve ellerinizin karıncalanması kanın yeteri kadar bu bölgelere ulaşmadığını göstermektedir. Bazen de insanlar belli bir tarafa uzun saatler boyunca hiç kıpırdamadan baskı uyguladıkları için bu uyuma alışkanlığı da karıncalanmaya neden olabilir. Bu ciddi bir hastalığın belirtisi değildir. Çünkü bir tarafta uzun süreli yatma oksijenin ve kanın gitmesini kısıtlar burada uyuşukluğa ve karıncalanmaya neden olur.

Karpal Tünel Sendromu

Bir de karpal tünel sendromu adı verilen bir sendrom ; el ve ayak bileğinde yer alan Median sinirlerin sıkışması ile ilişkili bir durumdur duyusal liflerin yanında motor sinirler uyuşurlar bilekte kavramayı oluşturan eklemlerde hareket etme kabiliyeti azalır sinir sıkışması sonucu karıncalanma meydana gelir. Sinirlerin kaybı bu bölgede ve bölgenin çevresinde duyu kayıplarına neden olur. El ve kollarda meydana gelen uyuşmalar bu durumda sık görülmektedir. Bir başka faktör de ulnar siniridir, ulnar siniri ön kolda bulunan iki uzun kemiğe çerçevelenmiş ulna kemiği etrafında ilerleyen bir ağ oluşturur. Bu sinir ağlarında sıkışma meydana gelebilir Bu da sinirleri kısıtlar. Eğer kişi dirseği bükülmüş bir şekilde uyursa saatler boyu böyle kalırsa karıncalanma ortaya çıkar. Sinirlerde taşınan duyusal lifler küçük parmağı ve halka parmağına sinirler iletim sağladığından sıkıştırılmış bir ulnar sinir her iki parmakta duyu kaybına yani karıncalanmaya neden olur.

Bir başka faktör de Köprücük kemiği ile göğüs kafesi arasında bulunan küçük alanda meydana gelen bir sorundan dolayı karıncalanma oluşmasıdır. Omurgamızdaki kan damarları ve sinirler kollarımıza ulaşmadan Önce bu dar alandan geçerler. Kan damarları ve sinirler sıkıştığında ellerde uyuşma meydana gelir, sıkışmış olan sinirlerin el ve kollarda duyumu azaltması yüksek kan şekeri seviyeleri nedeniyle de olabilir. Diyabetik nöropati sorunu kanda şekerin artması sorununu meydana getirir. Kanda şeker oranı artınca el ve kollarda uyuşma meydana getirir. Diyabetin bir komplikasyonu olarak uyuşma meydana gelir, bu durum önlemenin yolu kan şekerini düşürmektir. El ve kollarda meydana gelen uyuşmanın birçok nedeni olabilir; nedenin ortaya çıkarılmasıyla tedavi de sağlanabilir. Karpal tünel sendromu çeşitli dolaşım bozuklukları diyabete bağlı nöropati veya Periferik vasküler hastalıklar doktorlar tarafından değerlendirilmesi gereken durumlardır.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku