Eritrosit Nedir? İdrarda Eritrosit Değerleri Anlamı?

Eritrosit Nedir ?

Eritrosit, kırmızı kan hücresi, alyuvar olarak bilinir. Eritrosit, kırmızıdır. Kırmızı demir içeren hemoglobin denilen proteinden oluşur. Bu sebeple kan kırmızı renktedir. Eritrosit, kanın içerisinde bulunur. Alyuvar miktarı tam kan sayımı testleriyle belirlenmektedir. Vücutta bulunan her hücrenin düzgün bir şekilde çalışması için oksijen ve glikoza ihtiyaç duyulur. Nefes alırken oksijen alınır ve vücutta bulunan hücreler alınmış olan bu oksijeni kullanır. Daha sonra karbondioksit verir. Alınan oksijen ve karbondioksit vücudun çeşitli dokularına eritrositler yardımı ile ulaşmaktadır. Eritrositler cildin dış tabakası hariç, vücudun her hücresine oksijen taşır. Eritrositlerin diğer bir görevi de karbondioksidin vücut hücrelerinden dışarı verilmesidir.

Normal Eritrosit Değerleri Nedir ?

Normal Eritrosit Değerleri: Normalde erkeklerin eritrosit sayısı kadınlardan, yenidoğanların sayısı da yetişkinlerden fazla olmaktadır. Eritrosit değeri erkeklerde; 4.7- 6.1 milyon hücre / mikrolitre, kadınlarda; 4.2- 5.4 milyon hücre / mikrolitre, yenidoğanlarda; 4.8- 7.2 milyon hücre / mikrolitre, çocuklarda; 4.6- 4.8 milyon hücre / mikrolitre olmalıdır. Ayrıca hamilelikte döneminde eritrositler düşebilir.

Eritrosit Yüksekliği Ve Eritrosit  Yüksekliği Nedenleri

Eritrosit yüksekliğinin nedenleri; böbrek kanseri, çeşitli akciğer hastalıkları, kan kanseri, doğuştan kalp hastalıkları, eritrosit üretimini arttırmakta olan steroidler, aşırı sigara içme, pulmoner fibroz, kalp yetmezliği, kalp hastalıkları, aşırı derecede tam kan nakli yapılması, fazla eritrosit üretimi, doku oksijeninde azalma olması, obstrüktif akciğer hastalıklarıdır. Aynı zamanda sporcuların performanslarını kullandıkları eritropoietin katkı maddeli olan doping ilaçları da eritrosit yüksekliği yapar.

Eritrosit Yüksekliğinin Belirtileri Nelerdir ?

Eritrosit yüksekliğinin belirtileri çeşitli faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Eritrosit yüksekliğinin belirtileri; bulanık görmek, karın ağrısı, eklem ağrıları, göğüs ağrısı, yüksek tansiyon, kulak çınlamaları, baş ağrısı, yorgun hissetme, güçsüzlük, avuç içinde hassasiyet, cildin kolay şekilde morarması, kaşıntı, baş dönmeleri ve uyku bozukluğudur.

Eritrosit Yüksekliğinin Tedavisi

Eritrosit yüksekliğinin tedavisi için dâhiliye doktoruna başvurulması gerekmektedir. Eritrosit değerini düşüren ilaçların kullanılması ve kan verme gibi tedavi yöntemlerine başvurulur.

Eritrosit Düşüklüğü Ve Eritrosit Düşüklüğü Nedenleri

Eritrosit düşüklüğünün bazı nedenleri vardır. Bunlar; hamilelik, kemik iliği hasarı, kemik iliği hastalığı, kanser veya kan kanseri, eritropoietin eksikliği, plazma hücresinin kanseri, lösemi, aşırı kan kaybı olması, kan damarının hasarı, kan nakli nedeni ile olan alyuvar yıkımı veya çökelme, yetersiz ve dengesiz beslenme, B6 ve B12 vitaminleri, demir, folik asit ve bakır eksikliği, folat eksikliğinin anemisi, kemoterapi için kullanılmakta olan ilaçlar, hemolitik anemi, kanamalı enfeksiyonlar, metabolik bozukluk, kronik olan iltihaplanmalar, aşırı sıvı kullanımı ve mide bağırsak sisteminde ya da başka damar yataklarında kanama olmasıdır.

Eritrosit Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir ?

Eritrosit düşüklüğünün belirtileri; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, güçsüzlük, nefes darlığı, soluk cilt, baş ağrısı, göğüs ağrısı, el ayaklarda solukluktur.

Eritrosit Düşüklüğünün Tedavisi

Eritrosit düşüklüğü olan kişiler mutlaka dahiliye doktoruna başvurmalıdır. Düşük eritrositin tedavisi durumun nedenlerine ve belirtilerine göre değişmektedir. Aynı zamanda demir ve bakır açısından zengin gıdalar ile beslenmek, yeterli miktarda folik asit ve A vitamini almak oldukça önemlidir. Düzenli spor yapma, alkol ve sigaradan uzamak da eritrosit seviyesinin normale gelmesine yardımcı olmaktadır.

İdrarda Görülen Eritrosit

Eritrositler kırmızı kan hücreleridir. İdrarda eritrosit görüldüğü zaman idrara kan karıştığı anlamına gelmektedir. Bu bazı durumlarda yalnızca mikroskop altında teşhis edilir. İdrarda görülen 0-3 arasındaki eritrosit normal kabul edilebilir. Bunun üstündeki değerleri hematüri olarak isimlendirilir.

İdrardaki Eritrosit Yüksekliğinin Sebepleri Nelerdir ?

İdrar yolu iltihabı, idrar kesesinde enfeksiyon, mesane veya böbrek kanseri, böbrek yaralanması, prostatta görülen büyüme, prostat kanseri, idrar yolunda tümör olması, polikistik böbrek hastalıkları, virüs kaynaklı olan iltihaplar, adet görme, aşırı derecede egzersiz yapmak, kanın damarda pıhtı atmasıdır. Aynı zamanda idrarda kırmızı kan hücresinin olması, orak hücreli anemi gibi kalıtsal sebeplerden dolayı olabilir.

İdrarda Yüksek Eritrositin Belirtileri Nelerdir ?

İdrardaki yüksek eritrositin belirtileri; kaşıntı, kasık ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, bulanık görmek, ateş yükselmesi, sık sık idrara çıkmak, idrar yaptıktan sonra tam boşalmama hissi, iştah kesilmesi, sırt ağrıları, bulantı, kusmak, istemsiz şekilde kilo vermek, idrar yapımında yanma, idrarda kırmızı renk olmasıdır.

Eritrosit Süspansiyon Nedir ?

Eritrosit içerdiği hemoglobin ile kana rengini vermekte olan, akciğerlerle dokuların arasında oksijen ve karbondioksitin alışverişini sağlayan hücrelerdir. Eritrositler, kırmızı kemik iliğinde üretilmektedir. Genellikle eritrositlerin ömürleri 120 gün olmaktadır. Bu sürenin sonunda eritrosit dalakta parçalanır. İnsan vücudunda sürekli olarak eritrosit yapımı ve yıkımı söz konusu olmaktadır. Kan kaybı olduğu zaman eksilmekte olan kanın karşılanması ile eritrosit süspansiyonları kullanılmaktadır. Eritrosit süspansiyonu kan ayrıştırılmasıyla elde edilmektedir. Torbaya alınmakta olan kan santrifüjüyle eritrosit hücreleri ve plazmalar ayrı torbalara alınmaktadır.

Böylelikle kan bağışından iki ayrı komponent elde edilir. Eritrosit süspansiyonları içermiş oldukları koruyucu solüsyonlara göre +4 C de 35 ila 42 gün arasında muhafaza edilebilir. Eritrositlerin süspansiyonları kullanım amaçlarına göre farklı şekillerde hazırlanır. Bunlar; lökositten arındırılan eritrosit süspansiyonları, lökositten fakir olan eritrosit süspansiyonları, yıkanmış eritrosit süspansiyonları ve dondurulmuş olan eritrosit süspansiyonlarıdır.

Son Olarak Flebotomi

Flebotomi olarak da bilinen kan aldırma, eritrosit sayısının azaltmanın en kolay ve hızlı yolundan biridir. Kan pıhtılaşması olan kişilere kan aldırması önerilir. Kan aldırma sıklığı da kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku