Erkeklerde Kısırlık Belirtileri Neler? Tedavisi Var Mı?
Kısırlık bir sağlık sorunu olarak görülse de, bireyler bunun tedavisinin olup olmadığını öğrenmek ister. Bir tedavi var ise, kısırlık tedavisi varmı, ücreti ne kadar şeklinde arayışa gidebilirsiniz. Hem kadınlar hem de erkeklerde görülebilen kisirlik, ülkemizde giderek artan bir orana yaklaşmış, aynı zamanda ciddi düşünülmesi gereken sağlık sorunları arasında girmiştir.
Kısırlık; evli çiftlerde, 1 yıl boyunca düzenli cinsel ilişkiye girdikleri halde, yıl sonuna kadar herhangi bir gebelik durumu yoksa, şüphelenilecek bir durumdur. Kadınlarda kısırlık, fallop tüplerinin tıkanması veya fallop tüplerinin yokluğu; pelvis içinde doğal olmayan oluşumlar, kadında endokrin fonksiyon bozukluğu rahim gelişiminde veya onun yokluğunda anormallikler ki bunlar şöyle açıklanabilir; endometriyoz; immünolojik kısırlık, aileden gelen genetik bozukluklar, hatta psikolojik kısırlık gibi nedenleri olabilir. Erkeklerde kısırlığın nedenleri ise şunlar olabilir; cinsel ilişki sonrası boşalma bozuklukları cinsel organ bozukluklar; genital organların yapısındaki anatomik anormallikler veya kusurlar, endokrin fonksiyon bozukluğu, spermatojenik epitelde hasarlar, genetik bozukluklar immünolojik nedenlerle kısırlık olabilir.
Kısırlık Nedenleri Belirtisi
Kısırlığı olan kadınlarda, yoğun düzensiz adetler ve ağrılı adetler görülür, böyle hastalarda hormonal dengesizlik olduğu belirtilebilir. Adetin durması, hormonal kısırlığa işaret eder, ayrıca, bu tür hastalarda akne sık oluşabilir, artan yağlı saçlar ve yağlı saç cildi, sebore oluşması da hormonal dengesizliğin varlığını gösterir. Kadında daha önce cinsel yolla bulaşan hastalıklar, herpes virüsü enfeksiyonu, insan papillomu, klamidya, kandidiyazis ve sitomegalovirüs nedeniyle kısırlık oluşur. Erkek kısırlığının klinik durumu, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilişkili olabilir ki enflamatuar veya enfeksiyöz enflamatuar lezyonların neden olduğu prostatit veya üretritin gelişmesiyle ilişkili perinede ağrı oluşmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca sperm aktivitesinin az olması seminal sıvıdaki spermin olmaması, anormallikler ve genital organların gelişimindeki kusurlar ile ortaya çıkan hormonal değişiklikler nedeniyle olabilir.
Kısırlık Tanısı Nasıl Konur?
Kısırlık tanısı öncelikle nedenlerini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Kadınlarda kısırlığın teşhisi için jinekolog tarafından muayene yapılır, vajinal mukozadan smear alınır, adet takviminin analizi yapılır, pelvik organların ultrason muayenesi yapılır, hormonal duruma bakılır fallop tüplerinin açıklığı tespit edilir. Erkeklerde kısırlık belirlenirken, prostatın durumunu, testislerin ve prostat bezinin ultrason muayenesinin atanması için bir ürolog gerekebilir.
Genelde birleşme esnasında korunma önemlidir. Bu nedenle ilişki esnasında farklı bireyler ile yapılan temaslardan uzak durulması önerilmektedir. Kanserojen maddeler ile temas kurulmaması önerilmektedir. Fazla ışınlara maruz kalma başlıca nedenler arasındadır. Bu nedenle röntgen ışınlarından zorunlu olmadıkça kaçınmanız önerilmektedir.
Kısırlık Tedavisi Nasıl Yapılır? Kısırlık Tedavisi Var Mı?
Terapötik amaçlar doğrultusunda, bir çifte bir konsültasyon yapılır. Erkek kısırlığının tedavisi bir androlog ve bir kadın jinekolog tarafından gerçekleştirilir. Tedaviye rağmen hamileliğin gerçekleşmemesi durumunda, yardımcı üreme teknolojisi, IVF, donör sperm ile suni tohumlama kullanılması önerilebilir.
Kısırlık dediğimiz gibi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Genelde çocuk sahibi olmayı düşünenler, ilişki sonrasında belirli süre geçtikten sonra çocuk yapma belirtisi olmadığında, doktora başvurma sonrasında kısır olduğunu öğrenebilir.
Kısırlık Nasıl Önlenir?
Genetik ve anatomik bir bozukluk yoksa, kişisel hijyen kurallarına uyma, doğru beslenme, herhangi bir hastalık varsa zamanında tedavisi, alkol ve sigara içmeyi bırakma – özellikler kadınlar için- aynı zamanda kürtajın olmaması, kısırlığın gelişmesini önleyebilir.