Paget Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kemik hastalığı tabiri olarak adlandırılan paget günümüz şartlarında kemik bozukluğu olarak da belirtilmiştir. Kemiklerin zamanla farklı varyasyona börünmesi (şekil değiştirmesi) olarak görülen paget hastalığı belirtileri de söz konusudur. Bir çok birey ise paget hastalığı nedir, ne anlama geliyor şeklinde araştırma içinde olmakta. Bu durum aslında insanların çoğunun farklı bilgilerin ne olduğunu anlamak içindir. Söz konusu bu gibi hastalık ile karşı karşıya kalmayan kişiler, bir cevap gereksinimine ihtiyaç duymamakta. Bu nedenle bilgi paylaştıkça çoğalır mantığı ile hareket ederek, akıllarda kalan paget hastalığı görselleri dahil bir çok konuda sizleri aydınlatmak istedik!

Paget Hastalığı Nedenleri

Paget hastalığı bir kemik hastalığıdır. Adını bu hastalığı 1874’te ortaya çıkaran İngiliz doktor Sir James Paget’ten almaktadır. Osteoporoz rahatsızlığının tam tersi olarak tanımlandırılır. Osteoporoza benzetilmektedir çünkü bu hastalıkta da kemiklerde deformeler, kırılmalar veya zayıflamalar görülür. Kemik erimesinden sonra yaşlılarda en çok görülen ikinci hastalıktır. Biçim bozucu kemik iltihabı olarak bilinir. Gözle görülür bir belirtisi yoktur, 40 yaşından sonra yapılacak röntgenlerle ortaya çıkarılabilir. Kemiklerde oluşan ağrı semptomları en büyük belirtisidir. Hastalık genellikle kafatası, leğen kemiği, belkemiği ile uzun kol kemiği ve uyluk kemiğinde kendini göstermektedir. Kemik dokularının parçalanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Vücut buna tepki olarak yeni kemik üretir fakat yeni kemikler genellikle vücutta düzensiz şekillerde yerleşir ve normal kemiğe göre çok daha yumuşak ve daha zayıf olabilir.

Paget hastalığı neden dolayı meydana gelir bilinmemektedir. Herhangi bir tedavisi de yoktur. Sadece çeşitli terapi yöntemleriyle hastalığını vücuttaki etkileri azaltılabilir. Kalsiyum içerikli tedavi yöntemlerinin hasta şikayetlerinde önemli ölçüde azalmaya neden olduğu saptanmıştır. Paget hastalığı memede veya vulva da da görülebilmektedir. Paget hastalığının başlangıcında meme başında hafif katılaşma, egzama benzeri pul pul dökülme veya kızarıklıklarla karakterize olarak belirti gösterir. Tedavi edilmediğinde kabuklaşma ve deri lezyonlarıyla belirtiler bir sonraki evreye ilerler. Tedavisinde ihmal kansere yol açabilir, yapılan araştırmalar meme kanserlerinin %2 sinin paget hastalığı ile başladığına dair bulgularla sonuçlanmıştır.

Paget Hastalığının Tedavisi

Genellikle ilk etapta röntgen ile kemiklerin var oluş şekillerine göre farklı yapıda olup olmadıklarına bakılır. Eğer ki, kan tahlillerinde alkali fosfataz seviyesi aşırı miktarlarda ise bu hastalık için ön haber teşkil edecektir. Hastalıklı olan bölge için doktorların çoğu, parça alınarak biyopside araştırma yapmaktadır. Şikayetler fazla değil ise, bir tedavi uygulanmaz sadece öneri verilmekte. Ciddi durumdaki paget hastalarına ise D vitamini dahil kalsiyum vitamin takviyesi yapılmaktadır. Ağrıların düşmesi veya azalması içinde ağrı kesici ilaçlar veriliyor. Sonraki aşamada ise kalsitonin hormu verilmekte. Paget hastalığının seyri açısından kan değerleri takip edilmektedir. Normal seviyesine dönen değerler sonrasında paget hastalığı atlatılmış olmakta. Paget hastalığı şüphesi olanlar genellikle hastanelerde dahiliye bölümüne gitmeleri önerilir. İç hastalıkları olarak adlandırılan dahiliye , ortopedi ve travmatoloji bölümleri de önerilir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku