Psikiyatri Hangi Hastalıklara Bakar? Psikolog Görevi Nelerdir?

Ruhsal sorunları olan bireyler, hastaneye gitmeden önce hangi kliniğe gitmesi gerektiğini tam olarak bilemez. Psikiyatri bölümünün uzmanlık alanları dahil ne tür hastalara baktığını buradan öğrenebilir ve buna göre adım atabilirsiniz. Ruh hekimliği olarak tabir edilen bu bölümde bir çok ruhsal hastalıkların tedavisi bulunmaktadır. Öncelikle nedenleri, tedavi yöntemleri dahilinde bilgiler hasta yakınlarına sunulur, sonrasında tedaviye geçiliyor. Psikiyatri görevini psikolog dediğimiz diplomalı uzmanlar yapmaktadır.

Psikiyatri Nedir?

Psikiyatri, ruh ve sinir hastalıklarıyla ilgilenen tıp bilimidir. Tıp bilimi içinde en çok ilgi gören, en eski ve en fazla değişime uğramış alanlardan bir tanesidir. Günümüzde psikiyatriye ilişkin bazı yanlış anlaşılmalar bulunmaktadır.

Öncelikle bunlara kısaca değinelim:

1) Psikiyatrist, psikiyatri anabilim dalında uzman olmuş tıp doktorunu ifade etmektedir. Tıp eğitimi alan kişiler, ardından bu bölümde uzmanlaşır. Psikiyatristler, tedavi süreçlerinde ilaç yazabilmektedir. Psikolog ise, psikoloji bölümünü okumuş ve tıp eğitimi almamış kişilerdir. Sadece görüşmeye dayalı seans düzenleyebilirler ve ilaç yazabilme yetkileri bulunmamaktadır.

2) Psikiyatristler “deli doktoru” değildir; çünkü her insanın bir psikiyatristle görüşebilmesi olağandır. Bu durum göz doktorlarına “kör doktoru”, ortopedistlere “kırık çıkıkçı” demek gibi sığ bir görüştür. Hem yıllarca eğitim almış hekimlere hem de yolu hastaneye bir şekilde düşmüş bireylere hakaret gibi algılanması olağandır. Psikiyatri, yüzyıllardır bir değişim yaşamaktadır.

Geçtiğimiz yüzyılda ABD dahil birçok ülkede şok verici tedavi yöntemleri denenmiştir. Elektrik verme, uyuşturucu ilaçlarla etkisiz kılma ve daha birçok yöntem uygulanmıştır. Buna karşın aynı alanda Edirne’de bulunan ve bugün müze olarak hizmet veren Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde çeşitli müzik aletleri ve su sesiyle iyileştirme yöntemleri denendiği bilinmektedir. Osmanlı ve Selçuklular dahil bazı uygarlıklarda müzikten faydalanıldığı bilinmekte olup özellikle günümüzde de bilinen sanat müziği makamlarının farklı sorunlar için dinletildiği de bilinmektedir.

Psikiyatrinin Alanları Nelerdir?

Ruh sağlığına dönük hizmet veren alan, bu hastalıklarla ilgilenir. Genellikle erişkin (yetişkin) ve çocuklarla ergenler şeklinde iki bölüme ayrılmaktadır. Uyku bozuklukları, OKB, bipolar bozukluk, depresyon, şizofreni ve hatta bağımlılık gibi durumlarla ergen psikiyatristleri ilgilenmektedir. Buna karşın çocuk ve ergen psikiyatristleri ise disleksi, yeme bozukluğu, tik, otizm, down sendormu, öğrenme zorluğu gibi rahatsızlıklarda devreye girmektedir.

Sonuç olarak bakıldığında psikiyatri bölümünde sosyal sorunları olan hastaların tedavisi amaçlanarak, buna göre bir yol haritası çıkarılmaktadır. Söz konusu bireyler ile hasta yakınları arasında ilişki asla koparılmamalı.

Psikiyatri Bölümünde Bakılan Hastalıklar Hangileri?

Ruhsal hastalıklar tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlar meydana gelmesi ile bilinir. Sonraki aşamada tedavi edilmesi hem zor hem de sonuçları ağır olabilir. Bu nedenle çevresel nedenler kadar aile bireyleri arasındaki ilişki de bu bölüm dahilinde tedaviye dahil edilebilir. Peki bu bölümde hangi hastalıklar dahilinde tedavi ortamı sunuluyor. İşte yanıtlar;

*Nedensiz huzursuzluk, karamsarlık

*Sebepsiz korkular

*Uyku bozuklukları

*Panik atak

*Kekemelik

*Davranış bozuklukları

*Asosyallik, sosyal fobi

*Kaygı bozuklukları

*Depresyonlar

*Doğum sonrası yaşanan depresyonlar

*Şizofreni

*Aşırı tedirginlik

*Öğrenme güçlükleri

*Dikkat eksiklikleri

*Bipolar bozukluk

*Hiperaktivite

*Kişilik bozuklukları

*Anksiyete (kaygı) bozuklukları

*Yeme bozuklukları

*Kumar oynama, kleptomani, saç yolma gibi dürtü kontrol bozuklukları

* Zekâ geriliği (mental retardasyon)

*Uyuşturucu, alkol gibi madde bağımlılıkları

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku