Rezene Çayı Neye İyi Gelir? Faydaları? Nasıl Yapılır?

Rezene çayı neye iyi gelir faydaları nelerdir şeklinde arayış içinde olabilirsiniz. Zira evde yapacağınız rezene çayı nasıl yapılır sorusuna da buradan yanıt bulmak mümkün! Rezene çayı, rezene bitkilerinin kaynatılıp demlenmesiyle yapılmaktadır. Çok eski zamandan itibaren, birçok toplulukta bitkisel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Magnezyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor bakımından son derece zengin bir bitki olma özelliğine sahiptir.

Rezene Çayı Neye İyi Gelir?

Tohumları birçok hastalığa fayda sağlayan rezenenin, yaprakları da çay şeklinde kullanılmaktadır. Rezeneyi kurutma mümkün olduğundan, tüm yıl boyunca ulaşımı da kolay olmaktadır. Şimdi rezene çayının faydaları, rezene çayının muhtemel zararları/yan etkileri nelerdir ona göz atalım. Rezene Çayının Faydalarına baktığımızda bir çok faydasının olduğunu görüyoruz. Mutfaklarda sıklıkla kullanılmakta olan rezene, tıbbi tedavide de kolayca kullanılmaktadır. Etkili bir bitki olan rezene, insan sağlığına birden çok faydası bulunmaktadır. Siz de bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuzda rezene bitkisinin ve çayının faydalarını öğreneceksiniz. Ayrıca rezene çayının bebeklere faydaları var mı ? gibi sorularınıza yanıt bulabileceksiniz.

Şimdi rezene çayının faydalarına göz atalım.

  • Rezene bitkisi antik Yunandan beri etkin bir şekilde kullanılan bir bitki türüdür. Bu kadar uzun süreli kullanılmasında bünyeye kuvvet kattığı yönünde cevaplamak mümkündür. Bünyede meydana gelen halsizlik duygusu, hastalıkların en önemli çözüm yollarından biridir. Bunun yanında rezene çayı doğal olarak kullanılabilen bir antibiyotik görevi de görmektedir. Yani vücudun neresinde olursa olsun, rezene çayı içtiğinizde mikropları yok etme gibi bir özelliğe sahiptir.
  • Sindirim sistemine de bir o kadar faydalı olan rezene çayı, birçok kişi tarafından bu sorun için kullanılmaktadır. Gıdaların sindirim sisteminde kolayca parçalanmasını sağlayan rezene, bağırsaklarda meydana gelen çeşitli hastalıklara karşı da son derece aktif bir faydaya sahiptir.
  • Kanserle mücadele konusunda yardımcı bir görev gören rezene, kanser oluşumlarının engellemesinde etkin bir rol oynar. Nitekim antibiyotik özelliği sayesinde hastalıklı hücrelerin vücuda yayılmasını da engellemektedir.
  • İçeriğindeki faydalı maddeler sayesinde kolesterol gibi amansız bir hastalığın meydana gelmesini engeller. Kolesterol oranlarını dengede tutmada yardımcı olur.
  • Doğal gaz giderici olan rezene, vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelene gazları giderir. Gaz giderme konusunda birçok kimyasal ilaca göre daha etkili olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle bebeklerde gaz giderici olarak da kullanılabilmektedir.
  • Tansiyon ve kalp hastalıklarına iyi gelir. İçeriğindeki maddeler sayesinde kan basıncını düzenleyerek hem tansiyon oluşumunu önler hem de kalbin kanı pompalamasında yardımcı olur.
  • İçeriğindeki birçok vitamin sayesinde cilt sağlığını önemli ölçüde düzenlemektedir.

Rezene Çayının Bebeklere Faydaları

Rezene çayı bebeklere de verilebilmektedir. Fakat bebeklere rezene çayı verildiğinde ölçeklerine dikkat edilmelidir. Yani olabildiği kadarıyla azar azar verilmelidir. Bu şekilde verildiğinde rezene çayının bebeklere birçok fayda sağlayabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle bebeklerde gaz oluşumu yetişkinlere oranla daha fazla olmaktadır. Bu gazlar bebekte çeşitli sancılara neden olmaktadır. Rezene çayının az miktarda bebeğinize verdiğinizde bu gaz sıkışmasını giderecektir.

Bebeklerde sıklıkla görülen bir diğer sorun ise sürekli olarak kabızlık yaşanmasıdır. Kabızlık giderici olan rezene bunun yanında sindirim sistemini de olabildiği kadar düzenlemekte yardımcı olur. Ayrıca bebeklerin solunum yollarında çeşitli problemler olduğunda da rezene çayı verilerek, giderilebilir.

Rezene Çayının Muhtemel Zararları / Yan Etkileri

Rezene çayı genelde vücuda fayda sağlamaktadır. Fakat bazı olağan dışı durumlarda ya da fazla kullanımlarda rezene çayının sağlığa bazı zararlar verdiğini söyleyebiliriz. Peki hangi durumlarda rezene çayı sağlığa zararlı bir hale gelir. Ne gibi yan etkilere sahiptir, hemen göz atalım.

  • Aşırı miktarlarda rezene çayı içmek, bazı cilt kızarıklıklarına, tahrişe neden olabilmektedir.
  • Mide bulantısı, baş ağrısı, titreme ve kusma gibi yan etkilere sahiptir.
  • Rezene çayının özellikle epilepsi hatalarında kullanılması tavsiye edilmemektedir.
  • Uyarıcı etkisi nedeniyle epilepsi hastalarında bazı ters durumlara yol açabilmektedir.
  • Ciltte iltihap yara gibi durumların oluşmasından sonra, rezene çayının tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
  • Rezene çayı hassas olan kişilerde kullanılmamalıdır. Özellikle rezene çayına daha önceden belli bir alerjik reaksiyon oluşmuşsa, rezene çayının tüketilmesi önerilmez.
  • Özellikle gebelik gibi durumların olması halinde rezene çayının tüketilmesi önerilmemektedir. Rezenenin özellikle ana rahmine karşı çeşitli etkileri bulunmaktadır.
  • Süt artırıcı özelliği olan rezene, aktif bir biçimde kullanılmaktadır. Ancak bu tüketme gibi durumlarda mutlaka doktora danışılmalıdır. Nitekim emzirme döneminde bazı sorunlara neden olabilir.
  • DNA yapısına bazı zararları olduğu düşünülmektedir.
  • Özellikle rahim kanseri olunduğunda, rezenenin tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
  • Ciltte çeşitli iltihaplanmaların olması durumunda da rezene çayının tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Bu iltihapların iyileşmesinde yardımcı olduğu kadar, daha da artırabilme potansiyeline sahiptir.
  • Rezene çayı ya da tohumu özellikle aşırı bir biçimde kullanıldığında çeşitli mide rahatsızlıklarına da yol açabilmektedir. Sindirimi kolaylaştırdığı kadar, fazla kullanımında sindirimi bozma gibi bir etkiye sahiptir. Örneğin bebeklerde kabızlık sorununda kullanılan rezene, aşırı kullanılırsa, ishal gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Kısacası rezene çayını ya da tohumunu kullandığınızda ölçülü bir şekilde kullanmanız, zarardan çok fayda sağlamanızda yardımcı olacaktır.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku