Sivilce İzlerini Yok Eden Krem Önerileri
Yüzdeki sivilce izlerini yok eden kremler var olup, en iyi krem önerileri ile sizlere faydalı bir içerik sunmak istedik. Öncelikle sivilceler neden oluşur, tedavi yöntemleri dahil ev ortamında yapabileceğiniz maske tarifleri de burada. Sivilce; ciltte bulunan gözeneklerin tıkanarak içleri küçük yağ bezleriyle dolması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Tıptaki adı ‘akne’ olup genellikle ergenlik dönemlerinde sık karşılaşılır. Doğru bir tedavi ve iyi bir beslenme ile kısa zamanda geçebilir.
Sivilce Neden Oluşur ?
Ergenlik döneminden itibaren sivilce neden oluşur ve nasıl geçer sorusunu neredeyse herkes kendisine sormuştur. Sivilcelerin en temel oluşma nedeni cildin nem seviyesindeki olağan dışı bozulmalardan kaynaklı gözeneklerde bakteri birikimini artması ve tıkanması sonucu oluşur. Sıklıkla ergenlerde görülür ancak ilerleyen yaşlarda stres, yanlış beslenme gibi nedenlerle tekrar gözlenebilir. Sivilcenin içerisindeki küçük kabarcıkta ölmüş, bozulmuş akyuvarlardan oluşan sarımtırak renkli, mikroplu ya da mikropsuz irin ya da cerehat adı verilen sıvı ile doludur.
Sivilce Oluşumunu Tetikleyen Nedenler ?
Sivilce oluşumunu tetikleyen en önemli şeyler stres ve yanlış beslenmedir. Ancak strese bağlı oluşan sivilcelerin morfolojik yapısıyla yanlış beslenme sonucu oluşan sivilceler farklı görünümdedir. Bu iki ana tetikleyen unsur bir araya geldiğinde ise oluşan sivilceler en zor türden geçen hatta ciltte leke dahi bırakan türden sivilcelerdir. Diğer nedenlere de bakacak olursak yoğun tempodaki çalışma hayatı, uykusuzluk vücudun savunma mekanizmasını zayıflatır ve bu yüzden sivilce oluşumuna zemin hazırlar. Sivilce çoğunlukla ergenlik döneminde görülmektedir. Hormonsal değişmeler sivilceleri tetikler. Ergenlik döneminde sık tüketilen yağlı yiyecekler vücutta yağ bezlerinin büyümesine hatta yeni yağ bezlerin oluşumuna neden olur. Bu durum sivilce artışını tetikler. Yağ bezlerinin büyümesi sonucunda ise sebum adı verilen yağ bezleri tarafından vücudu koruma amaçlı salgı artar. Sebum üretimindeki artış ise ciltte kızarıklar meydana getirir.
Sivilce Tedavisi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sivilce sorunsalı hemen hemen herkesin karşılaştığı bir sorun olup çoğu insanın sivilce nasıl geçer diye çeşitli uğraşlara girdiği bir süreçtir. Sivilceler için tedavi süreci vücuttaki sivilce durumuna bağlı olarak 4-6 ay arası gibi bir sürede geçmektedir. Ancak bu süre sabit bir süre olmayıp daha kısa bir süre olabileceği gibi altı aydan daha uzun bir süre de devam edebilir. Sivilce sorunu kişinin kendi başına çözebileceği bir sorun değildir. Kişinin bilmeden veya kulaktan dolma bilgilerle uygulayacağı herhangi yanlış bir tedavi istenmeyen kalıcı bir leke bırakabilir. Bu yüzden konusunda uzman bir cilt hekime başvurulmalıdır. Ancak sivilce sorunlarıyla boğuşan kişiler gündelik hayatında uyması gereken bazı püf noktalar da vardır.
-İlk olarak cilt temizliğine önem verilmelidir. Kişinin cilt tipine uygun temizlik kremleri de sivilce tedavisinde etkili olacaktır.
-Tedavi sürecinde doktorun vermiş olduğu ilaçları, kremleri düzenli olarak kullanmaya özen gösterilmelidir. Doktorunuzun vereceği beslenme düzenine de uygun hareket edilmelidir. Sivilce oluşumu dış etkileri olduğu kadar iç etkileri de vardır.
-Gözenekleriniz tıkalı olmamasına özen göstermelisiniz. Tıkalı gözenekli ciltlerde sivilceler kolaylıkla yayılır. Cilt tüpüne uygun gündelik peeling uygulamaları da sivilce tedavisinde faydalıdır.
– Orta seviyedeki sivilceler hem iç hem de dış kaynaklıdır. Ağız yoluyla alınan antibiyotikler, doktor kontrolü dâhilinde verilen ilaçlar, kremler doktorların önerdiği dozda ve sıklıkta kullanılmalıdır.
-Sivilce oluşum düzeyleri kişiden kişiye farklılık gösterecektir. Hafif sivilcelerdeki bunlar genelde yalnızca dış etkenlerden kaynaklıdır. Krem, jeller gibi uygulamalar yeterli olacaktır.
-Öncelikle akne tedavisinden korunmak için temiz bir cildiniz olmalıdır. Derideki siyah veya beyaz noktalar uzaktan kir gibi gözükse de sivilce oluşumunun ilk aşamasıdır. Cilt, sert yıkanmaktan kaçınılmalıdır.
-Dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Özellikle kızartma ve yağlı besinler akne oluşumunu tetikler. Acı, baharatlı ve şekerli gıdalar, süt ürünleri, şeker içeren gıdalar, işlenmiş gıdalar, hazır meyve suları, dondurma vs. gıdalarının tüketimine dikkat edilmelidir.
-Güneşte uzun süre kalmak akne oluşumunu olumsuz etkileyen bir durumdur. Eğer uzun süre kalınacağı zaman yağsız koruyucu kremler kullanılmalıdır. Kullanılan kozmetik malzemeleri yağsız ve su bazlı olmasına özen gösterilmelidir. Bu ürünler not- komedojenik (siyah nokta oluşturmaz) olmalıdır.
Sivilce İzleri (Sivilce Lekeleri) Nasıl Geçer?
Vücutta bulunan sivilceler bazı durumlarda tedavi edilmezler ise vücutta özellikle yüz bölgesinde sivilce izleri bırakabilir. Sivilce izlerinin en temel nedeni sivilceleri sıkmaktır. Cilt sağlığı açısından yanlış ve tehlikeli bir durumdur. Sivilceleri sıkmak, sivilce içerisindeki kabarcıkta bulunan bakterilerin daha geniş bir alana yayılarak artmasına, daha geniş bir alanda etki göstermesine, sivilce kabarcığı içerisindeki iltihabın cildin daha alt katmanlarına inerek ciltteki kalajen miktarının azalmasına neden olur. Sivilce sıkma durumu gibi bir hataya düştüyseniz. İçindeki irin boşattıktan sonra sivilcenin bulunduğu bölgeyi ve çevresini anti bakteriyel sabunla yıkanmalıdır. Ayrıca sivilcelere olduğu kadar sivilce lekeleri için güneş ışınları son derece tehlikelidir. Hatta sivilce izleri tedavisi esnasında bile tedavi süresini uzatıcı bir etkisi vardır. Güneşe çıkılacağı zaman yağsız ve su bazlı yüksek faktörlü koruyucu kremler sürülmelidir.
Sivilcelerin bıraktığı kalıcı izler genellikle kişinin genetik yapısı cilt yapısı, sivilce dönemindeki sivilcelerin şiddeti ile doğrudan alakalıdır. Sivilce döneminde ciddi derece sivilceleri olan kişilerin sivilce izi sorunu yaşaması daha olasıdır. Ancak tam tersi de söz konusudur. Sivilce dönemi yoğun geçen birinde hiç leke kalmayacağı gibi, sivilce dönemini daha az sivilce yoğunluğunda geçiren birinin kalıcı sivilce izleri sorunu olabilir. Sivilce izleri kişiye sadece fiziksel bir rahatsızlık değil de psikolojik olarak da sorun yaşatmaktadır. Kişiyi sosyal hayattan soyutlama, özgüven eksikliği gibi birçok soruna neden olmaktadır.
Sivilce izleri iki çeşittir. Maküler tipte olanlar doğrudan leke şeklindedir. Çok daha kısa sürede iyileşmeye meyillidir, tedavisi çok daha kolaydır. Skar tarzı sivilce izleri ise derinin altından çöküklük, şişlik şeklindedir. Daha geç iyileşir ve tedavisi uzundur. Maküler tipteki izlerde iyileşme sürecinde renk değişikliği gözlenir. Kırmızı veya kahverengi renktedir. Açık tenli bireylerde izler kırmızı iken; esmer ve buğday tenli insanlarda ise kahverengi izler daha belirdin şekilde gözlemlenir.
Sivilce İzleri (Lekeleri) Nasıl Tedavi Edilir ?
Sivilce izleri kolay geçen bir rahatsızlık değildir. Sivilce izlerinden kurtulma kolay olmasa da imkânsız değildir. Peki, sivilce izleri nasıl geçer diye soracak olursak çeşitli tedaviler mevcuttur.
-Çukur biçimindeki akne izlerini yağ, kollajen enjekte edilerek cilt belirgin hale getirilebilir. Ancak bu yöntem kalıcı bir yöntem değildir. Belirli aralıklarda tekrar gerektirmektedir.
-Lazer tedavisiyle cildi yenileyerek akne izlerinin giderilmesi, cilt görüntüsünde iyileşme sağlanabilir.
-Lazerden farklı olarak bazı enerji cihazlarına başvurulabilir. Radyo frekans, IPL lazer yardımıyla cildin üst tabakasına herhangi bir zarar vermeden akne izleri cilt tonuna yakınlaştırılarak daha az belirgin bir duruma getirilebilir.
– Kimyasal peeling işleminde ise cildin üst tabaları lazerden farklı olarak soyularak derinlerdeki akne izlerinin azaltılması hedeflenebilir.
-Derma pen denilen mikro iğneler içeren cihazlarla cildin altındaki dokuları uyararak da akne izleri azaltılabilir. Ancak her ne kadar basit ve güvenilir olsa da sonuç alabilmek için tekrar tekrar uygulamak gerekir.
-Akne izlerini geçirmek için ameliyatlar da mevcuttur. Punch eksizyonu denilen bir prosedürle beraber akne izleri kesilip çıkartılır. Mini görünmeyen dikişler atılabilir, cilt grefti yardımıyla da izler kapatılır. Başka bir ameliyat cinsi de ‘subzisyon’ tekniğidir. Bu teknikle aknenin altında bulunan fibroz bağlar küçük özel iğnelerle kopartılır. Ancak bu yöntem ameliyat izlerini geçirmez; daha az belirgin hale getirir.
-Tam olarak sivilce izleri için yapılan bir tedavi yöntemi olmasa da sivilce izlerinin yanındaki kırışıklar için yapılan botoks enjeksiyonları sayesinde kısmen de olsa sivilce izleri kapanabilir, ancak etkisi geçici olup tekrar edilmesi gereken bir uygulamadır.
Sivilce İzleri İçin Krem Önerileri
Sivilce tedavisinde olduğu gibi sivilce izleri geçiren kremler de mevcuttur. Bazıları serum tarzında olsa da genellikle bu tür kremler çok daha kısa sürede sivilce izlerini geçirdiklerini iddia etmektedir.
–Acnecinamide Sivilce İzlerini Gidermeye Yardımcı Jel Krem 50 ml boyundadır ve genelde bütçe dostu bir üründür. Sivilce lekesi bulunan cildin kalın olduğu bölgelerde oluşmuş ve ciltteki bozulma ve iltihaplı sivilce oluşan bölgede yeni sivilce oluşumunu da engellemektedir. Sırt, omuz, kalça ve göğüs aralarında kullanıma uygundur. Sivilce lekelerinin yanında ağda sonrası kılların ters çıkması sonucu oluşan batıkların giderilmesinde, iltihaba bağlı kızarıkların giderilmesin etkili ve güvenlidir.
– Lekomed Sivilce izi kremi ise diğer sivilce lekeleri ve maske kremlerinden farklı olarak sivilce lekelerini gidermek için cildi soymamasıdır. Paraben ve civa içermez. Düzenli olarak günde iki defa kullanıldığı takdirde kesin bir çözüm alabilirsiniz. Ayrıca içerisinde bulunan antibakteriyel salisilik asit, yüzünüzde bulunan diğer mevcut sivilcelerden kurtulmanıza yardımcı olur.
–Dermaderm sivilce izi kremi hem sivilce izlerini hem de sivilceleri yok eden, onları kurutan bir kremdir. Cildi tahriş etmez. Bitkisel içeriklidir. Karma, yağlı, kuru cilt fark etmeksizin her cilt tipine uygundur. Bunların yanında cildin yağ dengesini sağlar. Cildi onarır, düzenli kullanımda sivilce izlerini kısa sürede temizler.
–Clinique Even Better Moisturizer SPF 20 Leke Bakım Kremi ise yağsız bir üründür. Yatıştırıcı bir kremdir. Cilt yüzeyindeki koyu leke görümünün giderilmesini sağlar. Onarıcı ve cildi nemlendirici bir etkiye sahiptir. Ayrıca SPF 20 Faktörlü güneş koruması sağlar. Düzenli olarak günlük kullanımda cildi nemlendirir ve ölü hücreleri ciltten atar.
– Ducray Keracnyl Creme ise sivilce izlerinin yanında siyah nokta sorunarına da yardımcı olur. İçerisinde bulunan glikolik asit, salistik asit ve laktik asit sayesinden ciltteki gözenekleri temizler. Vücuttaki çinko, salsilat ve sebum salgısını dengeler. Akşam saatlerinde temizlenmiş cilde uygulanmalıdır. Göz ve dudak çevresinden uzak tutulmalıdır.
–Salvolin Salyangoz Akne-Leke Giderici Krem ise sık kullanılan bir kremdir. Bu krem de her cilt tipine uygundur. Cilde sürüldüğü andan itibaren kısa sürede cilt tarafından emilmektedir. Cildi onaran ve yenilenmesini sağlayan bir etkisi vardır.
–White Perfection Leke Giderici Krem ise diğer kremlerde olduğu gibi düzenli kullanım ile beraber ciltte bulunan mevcut sivilce lekelerinin kısa sürede belirgin olarak azalmasına, yeni sivilce ve lekelerin oluşmasına engellemeye yardımcı olur. Güneş koruyucu etkisi vardır. İçerinde bulunan kuzu kulağı gibi bitki özleriyle beraber C vitamini lekelerin yoğunluğunu azaltmakta, içerisinde bulunan sıvı kristal emülsiyonu cilde vuran güneş ışınlarını yansıtmaktadır. Yaklaşık olarak %95,5 olarak bitkisel içeriklidir. Reselsinol, Kojik asit ve hidrokinon gibi maddeler içermez.
– Bitkidarman leke kremi de yerli bir ürün olup leke giderme konusunda çok fonksiyonlu sivilce lekelerinin yanında cilt lekelerinin giderilmesinde de kullanılan bir kremdir. Ciltte bulunan kahverengi lekelerin ve buna bağlı ciltteki pigmentasyon düzensizliğinden kaynaklı renk bozulmalarının tedavisinde kullanılır. İçerisinde bulunan yağlar ve vitaminler sayesinde cildin tüm gün boyunca nemli kalmasını sağlar. Cildi besler, ciltte sürülen bölgelerde tek bir renk kalmasına, parlaklık kazanmasına yardımcı olur. Gece esnasında uyku esnasında cilt hücrelerini onarır. İçinde bulunan doğal özler sayesinde tüm vücudunuza sürebilir; yüz, boyun, el, dekolte, omuz bölgelerinde kullanmak için idealdir.