Yenidoğan Bebek Yoğun Bakıma Neden Alınır?

Yeni Doğan Bebeklerde Yoğun Bakım

Yeni doğan bebeklerin yoğun bakım ünitesine alınması için birçok sebep vardır. Bunlardan en ciddi ve en yaygın olanı solunum sıkıntısıdır. Buna dikkat edilmesi gerekmektedir aksi takdirde ciddi sağlık sorunları kadar kalıcı hasarlarda meydana gelebilir. Bu nedenle bebek doğduğu anda onun izlenilmesi gerekiyor ki, yeni doğan bebekler hızlıca yoğun bakıma alınır. Buradan belirli süre dahilinde onun tüm vücut fonksiyonları doktorlar ve doğum hemşireleri tarafından kontrol edilmektedir.

Bebeklerde Solunum Sıkıntısı Neden Olur?

Anne karnındaki bebek gelişimini en son solunum organı olan akciğerleriyle tamamlar. Zamanını doldurmadan doğan bebeklerde akciğerler yeteri kadar gelişmediği için bebeklerde solunum sıkıntısı meydana gelir. Erken doğumla doğan prematüre bebekler yoğun bakım ünitesinde gözlem altına alınır. Belirtileri Nelerdir? Solunum sıkıntısı yaşayan bebeklerde; el ve ayaklarda, dudaklarda morarma, inleme şeklinde kendini gösterir.

Solunum sıkıntısı yaşayan bebekler acil olarak yoğun bakım ünitelerinde gözlem altına alınmalıdır. Durumuna göre oksijen desteği başlanmalıdır. Kuvöz içi oksijen desteği yeterli gelmediğinde hud denilen cam fanus içerisinde oksijen desteğine devam edilmelidir. Bebekteki solunum sıkıntısı düzelmediği takdirde entübe denilen işlemle cihaza bağlanmalı ve oksijen desteğine devam edilmelidir.

Bu Süreçte Bebek Beslenir Mi?

Solunum sıkıntısıyla yoğun bakımda yatan bebeklerde beslenme aşama aşamadır. Cihaza bağlı olarak oksijen desteği alan bebekler genelde 2-3 gün sadece damardan mai yani serum ile beslenirler. Toparlanmaya başladığında ise OG (orogastrik beslenme sondası) ile ağızdan geçirilen ufak bir hortumla beslenirler. Düzelmeye başlayan bebeğin emme refleksi değerlendirilerek beslenmesi sağlanır.

Yoğun Bakımda Bebekler Ne Kadar Kalır?

Solunum sıkıntısı ile yoğun bakımda yatan bebeklerin toparlama süresi değişiklik göstermektedir. Akciğerler kendini hızlı toparlasa da önemli olan bebeğin ne kadar oksijensiz kaldığıdır. Bebeğin uzun süre oksijensiz kalması hipoksik beyine sebep olabilir. Bu süreçte yapılacak tek şey yakın takiptir.

Bebeklerde Entübasyon Sonrası Düzelme Süreci Nasıldır?

Solunum cihazı (ventilatör) desteği kesildikten sonra bebek solunum cihazından ayrılır ve nazal denilen burun deliklerine geçirilen ufak cihazla oksijen verilir. Nazal oksijeni tolere ettikten sonra, içine oksijen verilen bebeğin kafasını kaplayacak cam bir fanusla (hud) oksijen desteğine devam edilir. Bebek bunu da tolere ettikten sonra, sadece küvöz içerisine oksijen verilir ve bu şekilde takip edilir. Bebek küvöz içi oksijeni tolere ettikten sonra, oksijen desteği tamamen kesilir ve bu şekilde takip edilir. Eğer bebek bunu da tolere ederse solunum sıkıntısından kurtulmuş akciğerleri gelişmiş demektir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku